Sekcja Studencka Oddziału Gdańskiego
Polskiego Towarzystwa Chemicznego

„Hybryda”

XI Bałtycki Festiwal Nauki

Gdańsk, 24-25 maja 2013

Jakub Grynda

W dniach 24-25 maja 2013 nasza Sekcja współorganizowała XI Bałtycki Festiwal Nauki. Przedstawialiśmy dwa pokazy. Była to słynna i popularna w Gdańsku "Chemia Kuchenna i nie tylko" oraz nowy pokaz "Czy wiemy, co pijemy?".

W organizacji imprez wzięo udział 10 osób: Monika Synowczyk, Paulina Rewers, Katarzyna Majstrowicz, Robert Rosłan, Arkadiusz Grad, Sulej Karol, Jakub Grynda, Tomasz Kapusta, Adam Strzelczyk i Damian Rosiak.

Pokazy były przedstawiane na parkingu przed budynkiem "Chemia A" Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Pokazywane doświadczenia były skierowane głównie do młodszych uczestników Festiwalu w celu zainteresowania ich naukami chemicznymi i pokazaniem, że w domu również można wykonać doświadczenia chemiczne, jak na przykład otrzymanie tęczy z naparu z czerwonej kapusty. Drugim celem było poszerzenie wiedzy ludzi odnośnie wody i jej roli w organizmie. Pokazaliśmy jak różne środki wpływają na napięcie powierzchniowe wody informując, jak wpływa to na środowisko. Przeprowadziliśmy również doświadczenia pozwalające na wykrycie różnych jonów w wodach do picia. Pokaz "Czy wiemy, co pijemy?" był sponsorowany przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Oba pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem i wzbudziły na twarzach uczestników uśmiechy. Po pokazach nastąpiła masa pytań typu "dlaczego tak się dzieje?".